سردخانه صنعتی از مجموعهای از تأسیسات و ساختمانها تهیه میشود ، که میتوان مواد غذایی فاسد شدنی،محصولات کشاورزی و محصولاتی که قابلیت فاسد شدن را دارند درون سردخانه ،در دما و رطوبت مناسب محیط نگهداری کرد. تا مواد غذایی که به طور مصنوعی تهیه میشوند، طول عمر بیشتری برای استفاده داشته باشند.
انواع سردخانه صنعتی
سردخانه صنعتی در دو نوع زیر صفر و بالای صفر قابل ساخت و راه اندازی میباشد ،که میتواند در هر دو حالت زیر صفر و بالای صفر با سالنهای تک مداره یا دو مداره مورد احداث قرار بگیرد. سردخانه های احداث شده با توجه به نوع کاربری آنها که برای دمای زیر صفر و یا بالای صفر طراحی میشوند ،نیاز به مبردهایی مانند آمونیاک و فریون دارد و طراحی آنها به صورت دو منظوره ثابت یا متحرک صورت میپذیرد.
سردخانه بالای صفر
سردخانه های بالای صفر که تحت عنوان سردخانه های کوتاه مدت یا بلندمدت شناخته میشوند. دارای دمای نگهداری ۱+ تا ۴+ درجه سانتی گراد هستند .در این سردخانهها برای نگهداری کوتاه مدت محصول از دمایی بالاتر از دمای انجماد محصول استفاده میشود.
در سردخانه های کوتاه مدت محصولات به تدریج وارد سردخانه خواهند شد و پس از نگهداری چند روزه سریعاً از سردخانه خارج شده و با محصولات جدید در سردخانه جایگزین میشود. به گونهای که مدت زمان نگهداری محصولات در سردخانه کوتاه مدت در ماکزیمم حالت تا ۱۵ روز است.
سردخانه های بلندمدت که بیشتر در انباره های تجاری تحت عنوان سردخانه های عمومی احداث میشود نیز، از قوانین خاصی برای شرایط نگهداری محصولات و نوع محصولات قابل نگهداری در سردخانه برخوردار میباشد. از میان محصولاتی که در سردخانه های بالای صفر درجه قابل نگه قابل نگه داری هستند میتوان به سبزیجات ، میوه، صیفی جات ، مواد لبنی ، گل و گیاه و دارو اشاره کرد.
سردخانه زیر صفر
سردخانه های زیر صفر که به عنوان سردخانه های انجماد نیز شناخته میشوند، برای انجماد محصولات از دمایی بین ۱۲-تا۲۳-درجه سانتی گراد برخوردار هستند .اما توجه داشته باشید که سردخانههای زیر صفر با دمای ۱۸- درجه سانتیگراد، بیشتر از دیگر دماها مورد استفاده قرار میگیرد. در این سردخانهها بیشتر محصولاتی مانند گوشت منجمد، مرغ منجمد ، ماهی منجمد ،سبزیجات منجمد و صیفیجات منجمد نگه داری میشود.
سردخانه صنعتی دو مداره
در برخی از موارد ممکن است به هر دو نوع سردخانه های صنعتی زیر صفر و بالای صفر نیاز پیدا شود. در این مواقع بهترین راه کار استفاده از سردخانه های صنعتی دومداره است. در این سردخانهها بسته به نیاز میتوانید برنامۀ عملکردی سردخانه را مجدداً تنظیم کرده و از آن برای سرمایش زیر صفر یا بالای صفر بهره ببرید. تنها نکتهای که در رابطه با سردخانههای دو مداره وجود دارد این است که در هر بار بازتعریف مجدد سردخانه لازم است تخلیۀ کامل سردخانه صورت گرفته و دیوارههای آن ضد عفونی شود. زیرا ممکن است مقادیری از محصولات گذشته در سردخانه باقی مانده و به مرور دچار پوسیدگی شود؛ که در این صورت بوی نامطبوعی ایجاد میکند.
اگرچه گفته میشود بهتر است برای نگهداری محصولات با دمای نگهداری متغیر از تجهیزات سردخانهای مجزا استفاده شود، اما ساخت یک سردخانه مجزا هزینه های زیادی در پی خواهد داشت. به همین خاطر است که امروزه استفاده از سردخانه های صنعتی دو مداره به امری متداول تبدیل شده است.
سردخانه فریونی
سردخانه فریونی یکی از انواع سردخانهها است که از مزایای آن میتوان به غیر سمی بودن فریون، غیر قابل اشتعال بودن و مناسب بودن آن برای سردخانههای کوچک و متوسط اشاره کرد. این سردخانه در برابر سردخانه آمونیاکی هزینه نگه داری و تعمیرات بسیاری کمتری دارد به همین علت بسیاری از افراد این سردخانه را برای نیاز خود انتخاب میکنند.
سردخانه صنعتی امروزه به طور گسترده مورد استفاده صنایع مختلف، باغ داران، تجارت کنندگان و تولیدکنندگان قرار میگیرد. تاریخچۀ ساخت سردخانهها به قرن بیستم میلادی برمیگردد. نخستین سردخانه ها به کمک سیال آمونیاک و سیکل تبریدی ساخته شدند. نخستین شرکت هایی که از این سردخانهها برای گسترش تجارت خود کمک گرفتند تولید کنندگان آبجو بودند. به مرور سردخانهها جایگاه خوبی در صنایع کشاورزی، دارویی، غذایی و … پیدا کرد.
منبع : kiasarma.com
ممنون از اطلاعاتتون