گاز مبرد R22
از سال 2010 و بنا به پروتکل مونترال و به دلیل ایجاد گرمایش بیش از حد کره زمین و تخریب لایه اوزون تولید و فروش گاز R22 در بیشتر کشورهای توسعه یافته ممنوع گشت ولی به دلیل تقاضای بالای این گاز و مورد استفاده قرار گرفتن آن در بیشتر سیستم های تهویه مطبوع و تبرید همچنان در بسیاری از کشورها تولید و به بازار ارئه می شود.
گاز R22 یک گاز بی رنگ، غیرقابل اشتعال و نسبتا بی بو می باشد و جزو گاز های گلخانه ای محسوب میشود و در سیلندر کپسول هایی به جرم 13.6 کیلوگرم و به رنگ سبز روشن به بازار ارائه می شود و با انواع روغن پلی ال استر و روغن آلکیل بنزین سازگاری دارد. گاز 22 به دلیل ممنوعیت استفاده در کشور های توسعه یافته جایگزین های متعددی دارد که میتوان به گاز R410 ، گاز R404 ، گاز R290 و گاز R717 می باشد که گاز 717 به دلیل سمی بودن و قابل اشتعال بودن مورد استقبال قرار نگرفت.
گاز ۲۲ یا مبرد R22 ، نوعی گاز مبرد هستند که در سیستم های برودتی یا تهویه مطبوع تزریق می شوند. دی کلروفلورومتان ها (گاز R22) عضوی از خانواده بزرگتر هیدروفلوئرو کربن ها (HCFC) هستند. این گاز ها در اصل بدون رنگ و بو هستند و امکان اشتعال ندارند. R12 اولین گاز از خانواده HCFC است که به عنوان گاز مبرد در یخچال های قدیمی مورد استفاده قرار می گرفت و مصرف آن تاکنون کم و بیش ادامه دارد.
در این مطلب میخوانید
کاربرد گاز R22
به عقیده اغلب برودتکاران گاز R22 پرکاربرد ترین گاز برودتی شناخته می شود . با تمام این ویژگی های مثبت، سال هاست استفاده از HCFC-22 یا گاز r22 ، در وسایل سرمایشی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ممنوع شده است. در ادامه به علل ممنوعیت استفاده از این گاز در برخی کشور ها می پردازیم. عمده استفاده از گاز R22 در صنایع برودتی و تهویه مطبوع می باشد. سردخانه ،یخچال ها و فریزر فروشگاهی بر و کولر های گازی از جمله وسایلی هستند که با گاز R22 سازگاری دارند. گاز R22 به علت ویژگی های شیمیایی خاصی که دارد، هم در سیستم های برودتی بالای صفر و هم در سیستم های با دمای منفی قابل استفاده است.
در کنار مزایایی که برای گاز R22 در نظر گرفته شده است، باید بگوییم که این نوع گاز ضعف و زیان هایی را هم به همراه دارد که عبارتند از:
- از بین رفتن لایه اوزون و گرم تر شدن کره زمین
- نابودی پوشش های گیاهی
- انقراض بعضی از حیوانات
- کم آبی
کمپرسور های سازگار با گاز R22
در بین نام کمپرسور هایی که با گاز R22 سازگار بوده به کمپرسور های اسکرو کامپکت بیتزر، کمپرسور بیتزر، کمپرسور فراسکولد، کمپرسور دورین، کمپرسور اسکرال دانفوس، کمپرسور منیروپ دانفوس، کمپرسور اسکرال کوپلند، کمپرسور روتاری پاناسونیک، کمپرسور دایکین و کمپرسور بریستول برمی خوریم.
ویژگی های گاز R22
در کنار تمام ویژگی های گاز R22 میبایست به نکاتی از جمله: خاصیت ضدخوردگی و غیر آتش زا بودن، غیر سمی و دارای نقطه جوش مناسب، حرارت تبخیر بالا و دارای تراکم بالا در حالت مایع، سازگاری با روغن های معدنی آلکیل بنزین و روغن پلی ال استر اشاره کرد.
برخی از برند های تولید کننده گاز R22
گاز R22 آلفا
تفاوت گاز r22 و گاز r410
کولر گازی از انواع مختلفی از مبرد استفاده می کنند که با نام های R22 و گاز R410 شناخته می شوند و همچنین انواع کمپرسورها که برای هر نوع مبرد مورد استفاده قرار می گیرند نیز با هم متفاوت هستند. کمپرسورهایی که با مبرد r22 کار می کنند از مدل های قدیمی تر محسوب می شوند در حالی که کمپرسورهای R410 مدل هایی هستند که بر روی تمام دستگاه های تهویه جدید با قابلیت سیستم اینورتر نصب می شوند .
اختلاف عمده بین کمپرسور های با مبرد گاز R22 و گاز R410 این است که مبرد R22 یک گاز منسوخ شده می باشد . قانون اصلاح شده هوای پاک که در سال 1989 تصویب شد که همه کارخانه های تولید مبرد و همچنین سیستم های تهویه مطبوع در امر تولید آن فعالیت دارند ملزم کرده است که سیستم های تهویه مطبوع جدید از مبردهایی که برای محیط زیست و لایه اوزون و همچنین خنک کنندگی بیشتر را دارا هستند استفاده نمایند.
از این رو گاز مبرد R22 باید از چرخه تولید در صنعت سیستم های تهویه مطبوع کاملا حذف گردد و همه کمپرسور هایی که در صنعت تهویه مطبوع فعالیت می کنند باید از یک خنک کننده جدید به نام R410 استفاده نمایند اگر چه مبرد گاز R22 هنوز هم برای سیستم های تهویه مطبوع برای شارژ کمپرسور های قدیمی تولید و در دسترس می باشد اما هیچ سازنده ای اجازه تولید آن را ندارد . این قانون در ژانویه 2010 تصویب شد و تا سال2030 تمام واحد های تولید مبرد گاز R22 باید کاملا حذف گردد .
نوع روغن مورد استفاده در کمپرسور ها نیز متفاوت است . کمپرسور هایی که با گاز R22 کار میکنند از روغن معدنی استفاده می کنند در حالی که روغن کمپرسور هایی که با مبرد R410 کار می کنند مصنوعی و تقویت شده است . روغن های معدنی مورد استفادهدر کمپرسور R22 نمی توانند با مبرد های هیدرولیفروکربن یا HFC با کمپرسور هایی که با گاز R410 کار می کنند مخلوط شوند به همین دلیل در کلیه سیستم های تهویه مطبوع قدیمی که از مبرد R22 استفاده می کنند زمانی که کمپرسور را تعویض می کنند باید روغن آن نیز تعویض گردد .
کمپرسور هایی که مبرد R410 کار می کنند 40% بیشتر قدرت خنک کنندگی بالاتری نسبت به کمپرسور هایی که با مبرد گاز R22 کار میکنند دارد . این نقطه قوت عالی برای تعویض و جایگزینی کمپرسور ها با مبرد R410 می باشد .
روغن معدنی مانند روغن سفید (White Oil)
روغن آلکیل بنزن (Alkylbenzene)
روغن پلی اُل استر (POE)
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی گاز R22
نقطه جوش آن -40.8 درجه سانتیگراد است. به دلیل نقطه جوش پایین آن، این مبرد ابتدا برای کاربرد های درجه حرارت پایین مانند فریزر های خانگی و مزرعه و در کاربردهای تبرید صنعتی تولید شد. دمای تخلیه R22 کاملاً زیاد است، از این رو باید درجه گرمای بیش از حد در سیستم هایی که از این مبرد استفاده می کنند حداقل باشد. ضریب فشرده سازی برای سیستم های با استفاده از این مبرد نیز باید کم باشد.
مبرد R22 به راحتی با روغن در دمای کندانسور حل پذیر است، اما در دمای تبخیر تمایل به جدا شدن از روغن دارد، اما اگر تبخیر کننده و لوله های مکش به درستی طراحی شوند ، چنین مشکلی ایجاد نمی شود.
ویژگی فیزیکی گاز مبرد R22 :
- فرمول مولکولی : CHCLF 2
- جرم مولکولی ، گرم بر مول : 86.5
- بولینگ پوینت ، (نقطه جوش) ،درجه سانتیگراد : -40.8
- دمای بحرانی ، درجه سانتیگراد : 96.24
- فشار بحرانی ، kpa (مگاپاسکال) : 4980
- فشار بخار اشباع ، kpa (مگاپاسکال) : 1044
- گرمای نهان تبخیر ، (KJ / KG) : 233
- میزان تخریب لایه ازن : 0.034 ODP
- ضریب گاز گلخانه ای : 1700 GWP
مشخصات فنی گاز مبرد R22 :
- خلوص ٪ : 99.9 پوند
- مرطوب ٪ :00.00 ≤
- اسیدیته ٪ :0001 ≤
- باقیمانده تبخیر ٪ :0.0.01
- ظاهر r : بی رنگ و واضح
- بو : بی بو
کیاسرما بهترین انتخاب برای خرید انواع گاز فریون
برای خرید ، دیدن مشخصات و کاتالوگ و بررسی انواع گازهای فریون میتوانید به صفحه فروشگاه مخصوص گاز های فریونی سایت کیاسرما سربزنید و یا با شماره های مندرج در انتهای سایت تماس حاصل فرمایید.